A tanórákon kívül

Egyetemi hallgatóként a mindennapjaidat elsősorban az általad felvett tárgyak fogják meghatározni. Ha azonban éppen nincsen órád és nem kell készülnöd valamelyikre, akkor történelem szakos hallgatóként számos lehetőség közül választhatsz.

Szakmai lehetőségek

  • Minden hallgatónak lehetősége van arra, hogy önálló kutatómunkát végezzen a Tudományos Diákkör keretein belül. Az elért eredményeiket a félévente megtartott intézményi és a kétévente megrendezett országos versenyen mutathatják be a fiatal kutatók. A TDK-tevékenység a tudományos megismerés élménye mellett a mindenki számára kötelezően elkészítendő szakdolgozat alapjául is szolgálhat. Az országos döntőn elért helyezéssel pedig – a szakmai elismerésen túl – plusz pontokat lehet szerezni a történelemtudományi doktori iskolákba való felvételinél.

  • Saját kutatásoddal bekapcsolódhatsz a Történelemtudományi Intézet és Doktori Iskola keretei között működő kutatócsoportok – a dualizmus kori parlamentarizmus története, digitalizáció a történelemtudományban, Eger város története, az észak-magyarországi régió története, Esterhazyanum – egyikének munkájába is.

  • A Történelemtudományi Intézet tanévenként 6-8 tudományos konferenciát szervez, változatos témakörökben. Ezek a releváns területeken kutató hallgatóink számára is lehetőségek kínálnak a bemutatkozásra. Emellett természetesen jó alkalmat adnak a külsős előadókkal, történész szakemberekkel való szakmai kapcsolatfelvételre, kötetlenebb beszélgetésekre is.

Hallgatói programok az Egyetemen

Az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat szervezésében egész évben számos kulturális és szórakoztató hallgatói programon vehetsz részt, amelyek segítik a kapcsolatteremtést és az egri egyetemi éveid aktív megélését. Emellett számos más egyetemi szervezet programját is látogathatod (például Roma Szakkollégium, Kepes György Szakkollégium, Nemzetközi Kapcsolatok Központja, Kortárssegítő Mentálhigiénés Tanácsadó Iroda).

Hallgatóként Egerben

Talán nincs is olyan Eszterházys öregdiák, aki ne érezné magát még mindig egy kicsit Egrinek, akárhová is sodorta az élet a diploma átvétele óta.

Eger biztosítja mindazt, amire egy 21. századi városlakónak szüksége van, ugyanakkor áthatja az elmúlt századok diszkrét bája. A látnivalók sora igen hosszú, azonban a múlttal való együttélés nem merül ki a műemlékek és múzeumok felkeresésében. A vár látványában gyönyörködve reggelizni a Dobó téren, a belváros szűk utcáin bolyongani, a bazilika félhomályában lelki erőt gyűjteni egy-egy vizsga előtt, vagy egyszerűen belépni a Líceum évszázados falai közé mind-mind mindennapos események egy egri diák életében, melyek már-már spirituális élménnyé nemesülnek a történelmi közegben.

Ugyanakkor nemcsak az épített környezet miatt érezheti szerencsésnek magát az a diák, aki Egerben él és tanul. A város fölé emelkedő Nagy-Eged hegyet mindenkinek “kötelező” legalább egyszer meghódítani, a túrázás iránt komolyabban érdeklődők pedig számtalan útvonal közül választhatnak szerte a Bükk-hegységben. A várost körülölelő dombok és hegyek nélkül Eger nem is lenne az, ami, hiszen ezeknek a lankáknak köszönhetjük a csodás egri borokat. A Szépasszonyvölgy borospincéi örömmel fogadják a borkultúra iránt érdeklődő hallgatókat. És köztudomású, hogy egy pohárka egri bikavér vagy egri csillag még az összetört szívet is gyógyítja.